Ett liv utan kylskåp?

Kan ni föreställa er att leva utan en kyl? Att inte kunna öppna skåpdörren 15 gånger om dagen och kolla om där finns ngt gott, utan att behöva tänka på att inte släppa ut för mycket kyla? Att inte ha fryst mat, eller ens kall?  Det är inte alls längesedan man byggde hus utan kylskåp. Först på 50-talet började det bli vanligt med elektriska kylskåp.

Min mamma, mormors andra barn , född 1940, skriver detta på en fråga från mej:

Nej, någon kyl hade vi inte! Mjölken köpte man i ”mjölkhämtare” eller ”mjölkflaska” av rostfritt, aluminium eller emaljerat. På sommaren surnade mjölken snabbt, för vi hade bara ett ventilerat skafferi på skuggsidan av huset. Smöret var stenhårt på vintern och jättemjukt på sommaren. Man handlade ofta, så gott som varje dag, eftersom det inte fanns kyl. Perioden mellan mjölkflaskorna och tetrorna, såldes mjölken i glasflaskor med en kapsyl av metallfolie. Plomberad mjölk kallades ”plomb” -och fanns faktiskt några olika fetthalter, minns jag. På vintern frös mjölken i flaskan, så när man öppnade skafferiet på morgonen, satt kapsylen flera cm upp på en pelare av frusen mjölk. Glasflaskorna var det pant på, så man tog med sig tom diskad flaska till affären. F.ö. fanns dessa flaskor kvar även när du var liten. Inte heller då hade vi kyl, så vi klarade oss också med skafferi tills vi flyttade till lägenheten  i Östersund 1964 – där fanns det KYLSKÅP!

Annonser
Published in: on mars 26, 2008 at 1:13 e m  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://mormorsboken.wordpress.com/2008/03/26/ett-liv-utan-kylskap/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. För några år sedan bodde jag i fem veckor på en ö som bara hade en vattenpump nere vid hamnen. Den enda moderniteten, ingen el ingenting alls annat som påminner om den välfärd vi lever i nu. Det var lärorikt, jag lärde mig till och med att baka bröd över öppen enld. // maluca

  2. Min mormor var född 1893 och hade ett hus i Malmö. Där fanns inget kylskåp. Det fanns en trälåda i skafferiet och man kunde beställa hem konstis (kolsyreis) i stora block om man skulle ha stor fest och ville laga maten i förväg. När min mosters bröllop skulle firas 1950 var oron stor att inte isbilen skulle komma med isen i rätt tid. Vi barn blev lyckliga för vi fick en liten bit is instoppad i ett papprör. När man blåste på isen kom ett stort rökmoln ut och vi låtsades vara direktörer som bolmade på en stor fet cigarr.

  3. Bor i en lägenhet nu som inte haft ett kylskåp på flera måander. Detta är intressant då man får lära sig att förvara saker på udda sätt. Gamalt sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: